مسمومیت با قارچ سمی چیست؟
سالانه تعداد زیادی از مردم در سراسر دنیا به دلیل خوردن قارچهایی که در حیاط و یا طبیعت پیدا کردهاند، دچار مسمومیت غذایی میشوند. این نوع از قارچها سمی بوده و نباید خورده شوند. تشخیص خوراکی بودن و یا نبودن قارچها بسیار دشوار است. قارچهای سمی باعث ایجاد حالتی ناخوشایند در افراد شده و گاهی حتی ممکن است کشنده باشند.
علائم مسمومیت غذایی با قارچ سمی چیست؟
نشانههای رایج این نوع مسمومیت غذایی شامل:
- حالت تهوع
- دل پیچه
- استفراغ
- سر درد
- سر گیجه
- قرمز شدن و تغییر حرارت پوست صورت و شکم
- تپش قلب
نشانههای شدیدتر بیماری شامل:
- تشنج
- توهم
- مشکلات تنفسی
- نارسایی کبدی و کلیوی
- کما
- مرگ
گاهی علائم درست بعد از خوردن قارچ سمی پدیدار میشود، در برخی موارد هم بعد از چندین ساعت نشانههای در فرد ظاهر خواهند شد. علائمی که بعد از ۲ ساعت ظاهر میشوند، کمتر از علائمی که بعد از ۶ ساعت ظاهر میشوند خطرناک اند.
علت مسمومیت
خوردن قارچ سمی باعث مسمومیت غذایی خواهد شد.
چگونه قارچ سمی را از قارچ خوراکی تشخیص دهیم؟
روش اول – ظاهر قارچ را به دقت بررسی کرده و احتیاط کنید
یک: قارچهایی را انتخاب کنید که هاگدان سفید رنگ نداشته باشند:
به دنبال قارچهایی باشید که هاگدان قهوهای و یا زرد متمایل به قهوهای داشته باشند. با وجود اینکه برخی از قارچهایی با هاگدان سفید رنگ خوراکی هستند، سمیترین و کشندهترین گروه قارچها یعنی خانوادهی آمانیتا (Amanitas) تقریباً همیشه هاگدانهای سفید رنگ دارند.
دو: قارچهایی را انتخاب کنید که کلاهک و یا ساقهی قرمز رنگ نداشته باشند:
قارچهایی را انتخاب کنید که کلاهک و ساقهی قهوهای و یا زرد متمایل به قهوهای داشته باشند. بسیاری از قارچهای قرمز سمی هستند.
- در واقع قارچهای قرمز از رنگ خود به عنوان یک سیستم هشدار طبیعی استفاده میکنند تا تغذیه کننده – از جمله انسان – را از خود دور کنند.
سه: به دنبال قارچهایی بدون فلس روی کلاهک باشید
از قارچهایی که دارای فلس و یا نقاط سایه و روشن روی کلاهک هستند، دوری کنید. این نقاط سایه و روشن خود را به صورت نقاط روی کلاهک نشان میدهند. این نقاط در میان قارچهای سمی بسیار شایع است.
- برای مثال قارچهای سفید ممکن است فلسهای زرد متمایل به قهوهای یا قهوهای روی کلاهک داشته باشند.
چهار: به دنبال قارچهایی فاقد حلقه روی ساقه باشید
به زیر کلاهک نگاهی بیندازید و به دنبال حلقهای دامن مانند به شکل یک کلاهک کوچک روی ساقه باشید. اگر قارچی که انتخاب کردید، این حلقه را داشته باشد، از مصرف آن خودداری کنید. چرا که بسیاری از قارچهای سمی دارای این حلقه هستند.